Friday, March 18, 2011

SURE SØDE OG SAFTIGE KIRSEBÆR ...Af Nicoline Olsen foto Christian PetersenVI HAR TAGET FORSKUD PÅ SOMMEREN. NO MORE SNOW!!!! DERFOR ET PAR OPSKRIFTER SÅ VI KAN HUSKE PÅ DET, DER SNART ER PÅ VEJ.

Clafoutis
Til ca. 6
Tilberedning incl. bagetid 1 time

Clafoutis er lidt ligesom en stor tyk pandekage med frugter i. Den laves nogle gange med en bund af mørdej, men originalt er den uden og så med kirsebær med sten i. Prøv også at lave kagen med blåbær, fremgangsmåden er den samme. En helt igennem genial kage i sommerhuset. Nem hurtig og de fleste ingredienser er lige ved hånden, når uventede gæster dukker op.

100 g smeltet smør
2 æg
1/4 liter mælk
100 g mel
1 lille glas rom
ca. 1 kg kirsebær med sten og uden stilke

Pisk ingredienserne sammen. Dejen skal skille lidt. Læg kirsebærrene helt tæt i en firkanten eller rund tærteform. Kom dejen over den skal være ca. 1 1/2 cm tyk. Bag kagen ved 220 grader i ca. en halv time. Lad den køle af og server!

Chutney af kirsebær
Ca. 1 liter
Tilberedning ¾ time

1 kg udstenede kirsebær
2 skalotteløg meget fint hakket
4 spsk brun farin
1 cm frisk ingefær
limeskræl ca. 1 spsk
4 spsk eddike (gerne balsamisk)
lidt vand til at fortynde med

Kom alle ingredienserne i en gryde og lad det småkoge ved svagt blus ca. en halv time. Tilsæt vand, hvis den er meget tyk.  Hæld på skolede glas. Atamon kan tilsættes, hvis chutneyen skal holde længe. Ellers stil den i køleskab, så holder den sig fint mindst fjorten dage.

Spis den med lagret oste og en frisk salat som dessert eller som en let frokost.

Kirsebærsaft
Ca. 1/2 liter koncentreret saft
Tilberedning ½ time plus dryppetid.

1 kg kirsebær
4 sure æbler
3 dl. vand
350 g lys rørsukker pr. liter saft
1 tsk. konserveringsvæske pr. liter saft (atamon)

Bærrene skylles og kommes i gryden sammen med vandet. Æblerne deles i kvarter og kernehusene og skræl fjernes. Der lægges låg på og frugt og bær bringes langsomt i kog og koger ved svag varme ca. 15 min. Saften sies gennem et klæde (kom et tyndt viskestykke i en si) eller en saftpose. Lad den stå og dryppe af i ca. 1 time. Saften måles og hældes i gryden sammen med sukkeret. Koges ca. 5 min. uden låg på gryden. Den skummes og der tilsættes konserveringsvæske. Hældes på skolede flasker og bindes til eller lukkes.